Angol-magyar tanítás a 21. században

Angol-magyar tanítás a 21. században

Google Earth az oktatásban

2019. október 28. - Komáromy Lilla

A Google legnépszerűbb alkalmazásait (Forms, Slides, Docs, stb.) mindannyian jól ismerjük, s ezek is tökéletesen alkalmazhatók az iskola mindennapjaiban, ám mostani bejegyzésemben egy olyan felületet mutatnék be, ami talán kevésbé elterjedt. A Google Earth egy ingyenesen letölthető szoftver a Google fejlesztésében, melynek segítségével a Föld bármely pontját megtekinthetjük 3D-ben (légi fotók, animációk, illetve műholdfelvételek segítségével); kalandozhatunk különböző városokban, helyszíneken; kvízeket tölthetünk ki – egyszóval felfedezhetjük az egész világot.

Hogyan is használhatjuk mindezt magyar, illetve angol órákon?

Ha megnézzük a Google Earth felületét elsőre biztosan nem a fentebb említett óránk jutnak eszünkbe, ahol mindezt hasznosítani lehet. S bár első ránézésre földrajz órán tűnik a legcélszerűbbnek a felület, ám a Google a fejlesztések folyamán számos olyan lehetőséget tárt elénk, amik más tantárgyaknál is érdekesek lehetnek. Mik is ezek?
A Google Earth magyarórán nagyszerű eszköz lehet arra, hogy megnézhessük a diákokkal az egyes kötelező olvasmányok helyszíneit, "járkáljunk" azokon az utcákon ahol a regények kulcsszereplői is megfordultak, illetve, hogy megnézzük, hogy a különböző távolságok milyen messze vannak egymástól. Számtalan kötelező olvasmányban ugyanis a szereplők utaznak, a cselekmény több helyszínen zajlik; csak hogy egy egyszerű példát említsünk: Arany János Toldijában Miklós három nap alatt jut el Nagyfaluról Budára, ami nagyjából 190 km-t jelent, hogyha a műben a mai Szlovákia területén elhelyezkedő Nagyfaluról van szó – ez újabb érdekes kérdéseket vethet fel az órán Toldi Miklós erejével kapcsolatban, hogy ezt a távolságot ő képes volt gyalog mindössze három nap alatt megtenni.
Az Utazó üzemmód Kultúra és Oktatás lapfülénél pedig olyan interaktív utazásokat érhetünk el, mint például a Literary Locations in Real Life, ami bemutatja Márquez, Mark Twain, J.R.R. Tolkien és más fontos írók kedvenc helyeit, leghíresebb regényeinek helyszíneit. A diákok készíthetnek olyan plakátokat, hogy vajon mindezek a helyszínek hogy nézhettek ki az írók korában. Ennek hátránya, hogy ezek az Utazós kalandok csak angol nyelven érhetők el, így az osztály nem minden tagja érti őket. További hátrányt jelent az is, hogy ezek a kalandok előre elkészítettek, nem lehet őket szerkeszteni, tanárként így tehát mi magunk nem csinálhatunk utazásokat.

literary_locations.png

Angol órán viszont pont az angol nyelvűsége miatt jelent óriási előnyt – az Utazó által felkínált kalandok nagyszerű alapját nyújthatják az órákon egy-egy fontos téma bevezetőjének. Az utazások mellett a Google Earth úgynevezett játékokat illetve kvízeket kínál fel, ahol a gyerekek játékos módon rengeteget tanulhatnak a különböző kultúrákról, az élővilágról, tudományról és még számtalan érdekes témáról. A játékok közé pedig többek között az alább látható képen a Carmen Sandiego című nyomozójáték is szerepel. A játék valódi nyomozásról szól, melynek során a gyerekeknek tanúkat kell "kihallgatniuk", akik a világ különböző pontjain élnek annak érdekében, hogy megoldják az ügyet. Szerintem ez nagyszerű eszköz a szókincs, illetve az angol nyelv gyakorlására, és ezt a játékot órán közösen is megcsinálhatjuk.
Viszont itt is ugyanabba a problémába ütközünk, mint amit fentebb már említettem: az utazásokhoz hasonlóan a kvízek, illetve ezek a játékok szintén előre elkészítettek, mennyiségben épp ezért véges számúak, illetve nem tudjuk őket a céljaink érdekében testreszabni, illetve újabb kvízeket, játékokat alkotni. Ám, ha van valami, ami egybevág az általunk tanított témával, a Google Earth által nyújtotta lehetőségeket nagyszerűen ki tudjuk használni.

ja_te_k.png

A bejegyzés trackback címe:

https://olva-sokk.blog.hu/api/trackback/id/tr6815268280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása